Ikea pobudza kreatywność

Czołem w ten paskudny poniedziałek!

Pogoda raczej nie zachęca do jakiegokolwiek wysiłku artystycznego (chyba, że jest to plastyczny sen…), a w domu czeka stół, nad którym teraz się pastwię. Żeby pobudzić szare komórki do pracy, oto najciekawsze „Ikea hacks”, jakie widziałam 🙂
Niemiecki
projektant, Samuel Treindl, tworzy funkcjonalne przedmioty, bazując na metalowych szafkach Ikei. O swoim projekcie mówi „strategia pasożyta” –  do tworzenia nowych produktów używa istniejących elementów mebli. Zwraca uwagę na straty, odpady poprodukcyjne. Przedstawia model procesu produkcyjnego, który pozwala na maksymalne wykorzystanie materiału. 
To się nazywa kreatywność! 🙂

Objects-Cut-from-IKEA-Furniture-6

Continue reading

Projekty użytkowe

Dziś nie o wnętrzach i pracach ręcznych, a trochę o wzornictwie przemysłowym. Chciałam podzielić się kapitalnymi pomysłami na opakowania produktów, na które trafiłam w sieci.

Rzadko (jeśli w ogóle) zastanawiamy się nad tym jaki wpływ na nas – konsumentów ma opakowanie. Producenci natomiast są tego bardzo świadomi i korzystają z technik sprzedaży wypracowanych przez armię psychologów i marketingowców (czy też marketerów – według najnowszej nomenklatury). Opakowanie, tuż obok ceny i marki, jest elementem decydującym
o naszym zainteresowaniu produktem. Badania eksperymentalne (Instytut Pentor) dowodzą,
że atrakcyjne, ciekawe opakowanie determinuje wybór konsumenta zdecydowanie silniej niż on sam deklaruje.

O niektórych z poniższych projektów można z czystym sumieniem powiedzieć, że reprezentują SZTUKĘ przemysłową, a z pewnością podnoszą estetykę dnia powszedniego.
Przeszlibyście obojętnie obok produktów tak opakowanych?

andrut
Źródło: victionary.com

Continue reading

Kuchenna organizacja

Jestem zbieraczem kuchennym. Magazynuję słoiki, butelki (na pewno się przydadzą), przyprawy, makarony, kasze (na wypadek katastrofy…) i masę innych, mniej lub bardziej potrzebnych rzeczy (mam chyba milion rurek. Bo są ładne…).
Planując kuchnię postawiłam na maksymalną ilość szafek, na jaką pozwoliły mi fundusze i powierzchnia. A, że pozwoliły na rozwiązania przeciętne, nie jest to kuchnia, o której śniłam, ale lubię ją i dobrze się w niej czuję. Mam jednak problem z organizacją przestrzeni. Upycham, przyzwyczajam się do lokalizacji, po czym szlag mnie trafia bo widzę jakie to nielogiczne, porządkuję, nie pamiętam gdzie co poupychałam i od nowa 😉
Jak sobie radzicie z organizacją w kuchni? Zwłaszcza na powierzchniach przeciętnej wielkości?

Dziś trochę inspiracji…

Żródła zdjęć widoczne po najechaniu kursorem.

 

iovodesign-com

Continue reading