Pikantna zupa ze świeżych pomidorów

Sezon na pomidory trwa, grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Oprócz sałatek, przetworów i soków, zupa pomidorowa to jest to, co kochamy 🙂 Dziś w trochę innej odsłonie.
Nie klasyczna, nie krem a lekka, letnia zupa pomidorowa.

p2


Składniki:

– na bulion: dwie marchewki, por (biała część), mały seler, średnia cebula, papryka, dwie białe pietruszki, pietruszka zielona, ziele angielskie, sól
Poza tym:
– 6 pomidorów (lub opcjonalnie – ale po co? – dwie puszki pomidorów pelati)
– duży ząbek czosnku
– cebula
– papryka czerwona
– papryczka chili
– zielona cebulka
– łyżka masła
– świeża bazylia
– zioła prowansalskie
– twardy ser (parmezan, grana padano, itp.)
– drobny makaron lub bagietka

Przygotowanie:

W, mniej więcej, litrze wody gotujemy bulion z umytych i obranych warzyw (paprykę tylko oczyszczamy i kroimy na cztery części).
Cebulę siekamy i wrzucamy na gorące masło – do zeszklenia.  Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i raczej drobno pokrojoną papryczkę chili*. Chwilkę smażymy (ale cebula nie powinna zbrązowieć).
Kiedy bulion jest gotowy odcedzamy warzywa. Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w paseczki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Kroimy również marchewkę i białą pietruszkę (reszta wedle upodobań) – wrzucamy do zupy. Dodajemy zeszkloną cebulę z czosnkiem i chili, stawiamy na małym ogniu.
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, wycinamy szypułki, kroimy w kostkę i wrzucamy do gara. Przyprawiamy solą i ziołami (wedle uznania), wrzucamy porwaną świeżą bazylię. Całość gotujemy ok. 10 minut, aż pomidory puszczą sok, a zupa będzie mieć ładny kolor.
Jeśli chcemy, żeby danie było konkretne, gotujemy drobny makaron, jeśli nie – wystarczy świeża bagietka.
Podawać z tartym parmezanem, zieloną cebulką i świeżą bazylią 🙂 Mniam!

p3

p4

*Jeśli papryka jest naprawdę ostra (a ja taką lubię), gorąco polecam jej obróbkę ręczną w rękawicach jednorazowych 😉 Przetarcie oka palcem upapranym chili to przeżycie dość ekstremalne.

Comments

comments

2 thoughts on “Pikantna zupa ze świeżych pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *