Woda, hemoglobina – taka sytuacja

Czyli dorsz na obiad 馃檪 Uwielbiam ryby, uwielbiam kuchni臋 艣r贸dziemnomorsk膮. Kiedy jestem w Hiszpanii, moi be偶owi*聽znajomi ju偶 nie pytaj膮 co zam贸wi臋, wiedz膮 偶e聽to na pewno b臋d膮 krewetki, kalmary lub ryba.
W Polsce, zw艂aszcza na po艂udniu kraju, do艣膰 trudno o dobre, 艣wie偶e dary morza, ale聽dzi臋ki uprzejmo艣ci kolegi, kolegi, kolegi, kolegi, kt贸ry ma koleg臋, kolegi, kolegi w艣r贸d dostawc贸w do restauracji, od czasu do czasu zamawiam najlepszego dorsza pod s艂o艅cem 馃檪

gotowa

Dorsz z broku艂ami i migda艂ami

Sk艂adniki:
– 艣wie偶y dorsz
– cytryna lub limonka (wol臋 limonk臋, ale nie ka偶dy lubi)
– 艣wie偶a i suszona zielona pietruszka
– 艣wie偶y rozmaryn
– czerwone, 艣wie偶e chili
– broku艂y (mog膮 by膰 mro偶one)
– obrane migda艂y (p艂atki lub s艂upki)
– s贸l, pieprz

Przygotowanie:

Ryb臋 wymy膰, podzieli膰 na kawa艂ki, kt贸re potem jeste艣my w stanie przerzuci膰 na patelni bez rzucania tak偶e mi臋sem 馃槈 Dorsz jest tak dobry, 偶e nie chc臋 zabi膰 smaku zbyt du偶膮 ilo艣ci膮 przypraw i dodatk贸w.
Na filety wycisn膮膰 p贸艂 cytryny lub ca艂膮 limonk臋, opr贸szyc sol膮. Posieka膰 chili, dorzuci膰 do ryby, porwa膰聽rozmaryn聽i na rybk臋,聽posypa膰 suszon膮 zielon膮 pietruszk膮, pokropi膰 (hojnie) oliw膮. Odstawi膰.

surowy

Podgotowa膰 broku艂y, kiedy b臋d膮 gotowe (wci膮偶 chrupkie), odcedzi膰. Na patelni rozgrza膰 艂y偶k臋 oliwy, rzuci膰 migda艂y i broku艂y.

brokuly

Na drugiej patelni usma偶yc dorsza.聽Z obu stron. Pod koniec dorzuci膰 poszarpan膮, 艣wie偶膮 pietruszk臋. Pietruszka 艣wietnie robi na czerwone krwinki 馃檪
W艂ala, pa艂aszujemy, bo jest pyszne!

ryba4

*be偶owi inaczej Hiszpanie – All rights reserved 馃槈

Comments

comments

One thought on “Woda, hemoglobina – taka sytuacja

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *