Sernik na herbatnikach

Dziś świąteczny, puszysty sernik.
Wprawdzie juz pizło z luftem lub przeminęło z wiatrem – po Świętach i po serniku, ale ciasto jest lekkie, łatwe do zrobienia i pyszne – można machnąć z okazji braku okazji 🙂

collage-ser3

Składniki:

2 – 3 małe paczki herbatników typu „petitki” – na spód
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (jeśli nie mielicie sami to polecam Piątnicę w kubełku)
8 jaj
pół szklanki drobnego cukru
150 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
laska wanilii
bakalie (jakie kto lubi, ale bez skórki pomarańczowej i rodzynek to nie będzie sernik :P)
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Na blaszce (ok. 25 x 30 cm, moja tortowa ma średnicę 26cm), wyłożonej papierem do pieczenia, poukładać herbatniki, jeden przy drugim (łamiąc, jeśli trzeba, a zawsze trzeba).
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując, następnie obie mąki i zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) wymieszać z pianą z białek.  Na koniec dodać przesypane mąką bakalie i wanilię (oczywiście wyskrobany środek laski). Wyłożyć na spód z herbatników.

collage-ser

Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Można udekorować polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym. Tym razem zrobiłam polewę (dwie tabliczki gorzkiej czekolady, trochę mleka i masła – podgrzać aż się upłynni, wysmarować sernik, zostawić do ostygnięcia).

Omnomnomnom 😉

collage-ser2

 

 

Comments

comments

2 thoughts on “Sernik na herbatnikach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *