Sałatka ziemniaczana z łososiem

Dziś znów coś na ząb 🙂 Jako, że jestem na diecie (wiecznej…), testuję sałatki. Dzisiejsza jest doskonała na obiad – bardzo syta. Ziemniaczana z jajkiem, wędzonym łososiem i dużą ilością świeżego koperku. Że pyszna nie muszę mówić? 🙂

1

Składniki (starczy dla trzech osób):

sałatka
– 5 średnich ziemniaków
– 200g wędzonego łososia
– 3 jajka
– 3 dobre ogórki kiszone
– świeży koperek
– oliwa z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól, pieprz

sos
– jogurt typu greckiego (lub śmietana, wedle upodobań)
– chrzan tarty (może być ze słoiczka, byle był to chrzan, a nie tablica Mendelejewa)
– sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały, powinny być jędrne i nie rozsypywać się) – przestudzić.
Jajka ugotować na twardo – przestudzić. Przygotować „marynatę” do ziemniaków: oliwę (ze dwie łyżki), sok z połowy cytryny, koperek, sól i pieprz wymieszać. Zalać ostudzone ziemniaki. Dodać pokrojone jajka, pokrojone ogórki, poszarpanego łososia i posypać koperkiem (na bogato).
Jogurt lub śmietanę (ok. połowy kubeczka), wymieszać z łyżką chrzanu, doprawić i wylać na sałatkę.
Zjeść 🙂 Będzie jedną z moich ulubionych obok tej z kurczakiem i kozim serem.

ziemniaczana

4

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *