Sałatka z kozim serem i kurczakiem

Czołem.
Wczoraj z braku czasu  (wykorzystujemy ładną pogodę, malujemy płot i kopiemy w glebie) przygotowałam na obiad sałatkę. Ale to nie była zwykła sałatka, to była SAŁATKA 😀 Jak mawia Justa: hucznie polecam!
Przy okazji ciekawostka taka, kliknęło mi się niechcący i przeszłam do drugiej karty w przeglądarce, i „to nie była zwykła sałatka” wpisałam w googla, zamiast tu. Druga pozycja: Karramba – „Pocałuj mnie w dupę” :O Zaprawdę chciałabym poznać ten ciąg logiczny…

3

Ale, ale, o czym to ja miałam. Przepis.

Składniki:

Sałatka:
– sałata lodowa
– rukola
– pierś z kurczaka lub indyka
– oliwa z oliwek
– papryka do marynaty (ostra lub łagodna, jak kto lubi – ja użyłam świeżej chili i suszonej słodkiej)
– ser kozi twardy (będziemy go podsmażać, nie powinien się rozlać na patelni)
– migdały w płatkach

Sos:
– łyżka majonezu (Kielecki, tylko Kielecki)
– łyżka musztardy
– oliwa z oliwek (dobra!)
– sól i pieprz
– sok z połówki cytryny
– sos z granatu lub balsamiczny (z granatu jest u nas ciężko dostępny, mój przyjechał z  Włoch, jeśli uda się wam kupić w Polsce, dajcie proszę znać gdzie)

Przygotowanie:

Pierś pokroić w kostkę i wrzucić do marynaty (oliwa, sól, papryka). Kiedy drób będzie się marynować, możemy poszarpać sałatę i przygotować sos. W misce łączymy majonez, musztardę, oliwę (tak mniej więcej dwie objętości musztardy i majonezu), sok z połówki cytryny i sos z granatu (niezbyt dużo).
Całość mieszamy porządnie i wylewamy na sałatę.

1

Smażymy drób. Kroimy ser w sporą kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, pod koniec smażenia sypiemy patki migdałów (na tę ilość sałatki około połowy małej paczki), żeby się ciut podpiekły. Mięso, ser i migdały wykładamy na sałatę. Jeśli lubicie żurawinę, polecam dołożyć, świetnie pasuje 🙂

2

Smacznego!

 

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *