Placki z cukinii

Placki z cukinii są doskonałą alternatywą dla ziemniaczanych. Pyszne, chrupiące, proste w przygotowaniu i umówmy się, że zdrowe 😉

pla3

Składniki:

– dorodna cukinia
– niewielka cebula
– jajko
– trochę mąki pszennej pełnoziarnistej
– sól, pieprz
– świeża, zielona pietruszka
– oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i ściaramy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na ok. 10 minut (żeby puściła sok i pozbyła się goryczy). Po upływie 10 minut odciskamy sok.
Siekamy drobno cebulę, dodajemy do cukinii. Wbijamy jajko, dodajemy łyżkę/dwie mąki i posiekaną pietruszkę, solimy i pieprzymy. Po dokładnym wymieszaniu formujemy łyżką placuszki na rozgrzanej oliwie. Smażymy do uzyskania złotego koloru (dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane). Jemy popijając zsiadłym mlekiem 🙂

collplac1

collplac2

Smacznego!

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *