Jak kraść to miliony, jak gotować to królową

A konkretnie Królową Kasz. Przedstawiam Jej Wysokość Kaszę Jaglaną. I co, że zdrowa? Że zawiera mnóstwo krzemu, potrzebnego do prawidłowego funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu? Co z tego, że nie zawiera glutenu? Co z tego, że działa oczyszczająco na organizm. Miłościwie nam panująca Jaglana jest po prostu pyszna.

Dziś jaglane „kaszotto” (dość idiotyczne słowo określające potrawę podobną do risotto ale z kaszy) z kurczakiem.

kaszotto1

Składniki:
Kasza jaglana – 100 gram
Filet z piersi kurczaka
Do kurczaka – pół łyżeczki mielonego imbiru, szczypta curry, sól
Trzy łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
1 szklanka zielonego groszku (u mnie z puszki)
Łyżka oliwy do smażenia
Sól, pieprz
Natka pietruszki

Wykonanie:

Kaszę przepłukać, ugotować na sypko (2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy). Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach, odstawić na pół godziny. Na patelni z rozgrzana łyżka oliwy podsmażamy kurczaka, dorzucamy posiekana cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki selera. Chwilę podsmażamy. Dorzucany zielony groszek (ugotowany albo z puszki) i kaszę. Mieszamy, dorzucamy posiekana natkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proste i szybkie. I z królową. Polecam!

kaszotto2

Comments

comments

One thought on “Jak kraść to miliony, jak gotować to królową

  1. Kaszotto – no na to bym nie wpadł 🙂
    Ja mam zawsze problem z kaszą, bo prócz takiej z warzywami i serwowanej razem z gulaszem nie mam do niej żadnego zastosowania. I czasem jak zostaje takowa z obiadu – to muszę ją na sucho zjadać 🙂 A tu proszę, można z kaszy świetną potrawę zrobić 🙂 Zapisuję, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *