Hiszpańska tortilla

Tortilla w Polsce kojarzy się przede wszystkim z fast foodowym daniem zawiniętym w placek pszenny lub kukurydziany. Tortilla española natomiast, ulubiona potrawa Sancho Pansy i danie niezwykle popularne w Hiszpanii, to rodzaj grubego omletu, z ziemniakami i przeróżnymi dodatkami: warzywami, mięsami i rybami.
Mnie najbardziej smakują te najprostsze, z samymi ziemniakami lub z dodatkiem warzyw. Dziś podzielę się przepisem na tortillę ze szpinakiem. Ale zamiast szpinaku można dodać w zasadzie wszystko, co nam przyjdzie do głowy (i jest jadalne). Sancho Pansa jadał chłopską – z podsmażonym boczkiem i cebulką, jest równie pyszna 🙂

tortil6

Składniki:

– 4 ziemniaki
– oliwa z oliwek
– mała cebula
– 3 jajka
– trzy łyżki mascarpone (lub serka Philadelphia)
– 2 ząbki czosnku
– ok. 100g świeżego szpinaku
– ser żółty
– sól i pieprz
– opcjonalnie świeża zielona cebulka do posypania

Przygotowanie:

Potrzebna nam będzie średniej wielkości patelnia, ok. 18cm i druga (lub talerz), żeby tortillę obrócić.
Hiszpanie przygotowują tortillę ze świeżych, niegotowanych ziemniaków, dość długo (aż zmiękną) je smażąc. My, dla zaoszczędzenia czasu, możemy je najpierw podgotować
(„al dente”, żeby się nie rozpadły). Podgotowane kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę.
Na drugiej patelni przygotowujemy szpinak:  na łyżce oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie, przyprawiamy wedle upodobań. Możemy dodać odrobinę śmietany (łyżkę), jeśli lubimy łagodniejszy smak.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, mascarpone/serek Philadelphia, dokładnie mieszamy. Do mikstury delikatnie dorzucamy ziemniaki i szpinak, mieszamy.
Na patelni raz jeszcze podgrzewamy trochę oliwy, a kiedy się porządnie rozgrzeje, wlewamy nasz „omlet”.
Smażymy aż się zetnie, podważając od czas do czasu brzegi, tak, żeby nadmiar jajka spływał pod spód (tak, jak w przypadku omletów).
Kiedy spód będzie zarumieniony, delikatnie zsuwamy tortillę na drugą patelnię lub talerz
i przekładamy z powrotem niepodsmażoną stroną. Posypujemy wierzch serem żółtym, przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu (aż ser nam się roztopi).
Kiedy będzie gotowa, zsuwamy na talerz, posypujemy zieloną cebulką i kroimy na kawałki.

Pycha 🙂

 

tortil5

tortil2

tortil3

tortil4

Comments

comments

3 thoughts on “Hiszpańska tortilla

  1. Przyznam, że i mi tortilla kojarzy się głównie z pszennym plackiem (którego mój mąż uwielbia – to swoją drogą) 😉 Taka hiszpańska tortilla brzmi bardzo ciekawie. Zarówno do przygotowania na obiad jak i kolację ze znajomymi. Szpinak lubię, więc ta wersja jak najbardziej na tak, ale ta chłopska 😉 Oj, ta dopiero kusi 🙂

  2. ale narobiłaś mi smaka! coś czuję, że pomysł na jutrzejszy obiad mam już zapewniony. wygląda przepysznie. ja jeszcze wprawdzie nie robiłam sama takiej tortilli, ale mam nadzieję że wszystko się uda i będzie smaczna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *